Bli samarbetsskicklig för dig själv, ditt team och omvärlden
I en värld där man ständigt uppmuntras att samarbeta med andra, är det lätt att glömma bort att samarbetet med oss själva är lika viktigt. Malin Ingevall, konsult och katalysator för mer samarbetsskicklighet, har ägnat sitt arbete åt att utforska hur just samarbetsskicklighet kan leda till personlig hållbarhet och framgång för både oss själva och de i vår närhet.
Samarbetsskicklighet rymmer allt viktigt
När man hör ordet “samarbeta” går tankarna ofta till hur vi fungerar med andra i grupp. Samarbete är dock inte enbart något som sker mellan individer och i arbetslag. Det innefattar även vår relation med oss själva. Malin understryker att vår personliga hållbarhet är grundläggande för att må bra, och när vi mår bra presterar vi bättre. Hållbara medarbetare är en nyckel till framgångsrika företag. Med en bakgrund som ledare, där hon drivit många projekt och produktioner, har Malin en djup förståelse för vikten av personlig hållbarhet och hur den är kopplad till mental och fysisk hälsa.
Hur man ska gå tillväga för att bli samarbetsskicklig kan man sammanfatta till tre aspekter. För det första, för att samarbeta effektivt med sig själv är det viktigt att förstå hur man fungerar. Detta innebär att utforska ens egna drivkrafter, beteenden och funktioner. För det andra, samarbetet till ens team. Antingen med kollegor eller andra relationer. Där är det viktigt att tänka efter hur man ska förhålla sig till dem, hur vill man kommunicera och vad intentionen med samarbetet är. Slutligen är det samarbetet med omvärlden, vilket inte alltid är så lätt eftersom man oftast inte kan påverka det som händer runt om i världen. För att det inte ska bidra till mer oro och stress, är det viktigt att tänka på hur man vill förhålla sig och interagera till det som händer runt omkring oss. För att visa med ett enklare exempel, nu när AI kommer in på arbetsmarknaden. Antingen känner man stressen över att det ska ta över ens arbete eller väljer man att integrera med det och inser att det faktiskt kan hjälpa en.
Att vara nyfiken på sig själv är en nyckelkomponent i detta arbete. Precis som man kan vara skickliga i att samarbeta med andra, kan man också utveckla skickligheten att samarbeta med sig själv. Det handlar om att välja hur man förhåller sig till sig själv, kommunicerar med sig själv och har intentionen att samarbeta med sig själv för att uppnå sina mål.
Självkännedom är nyckeln
För att mäta skickligheten i att samarbeta med oss själva, är självreflektion avgörande. Alla borde ge sig själv tillfälle för att fundera över om man lever som man vill och om man kan göra något annorlunda för att må bättre. Det är väldigt enkelt att man landar i att vara självkritisk här. Man vill påbörja nya vanor, men ett misslyckande senare är man redo att ge upp. Allt för många sätter för höga krav på sig själva och det leder inte till ett lyckat samarbete. Om man vill skapa bättre vanor, att till exempel dricka mer vatten, kan man sätta som mål att man ska dricka åtta glas om dagen. Om man istället bara dricker ett glas, ser man det som ett nederlag. Fast man i själva verket har gjort en bättre vana, för visst är ett glas vatten bättre än inget?
Att hålla löften till sig själv, oavsett om det handlar om att träna regelbundet eller ta korta pauser, är viktigt. Dock behöver vi inte vara så hårda mot oss själva, man behöver inte alltid springa milen för att förtjäna en klapp på axeln. Att uppmuntra oss själva och erkänna att även små steg är värdefulla, hjälper oss att undvika självkritikens fälla. Sen kanske det känns som att man inte kommer nånstans om man alltid nöjer sig med ett glas vatten. Därför, återigen, är det viktigt med självreflektionen. Om man upptäcker att man alltid skippar en viss situation så man inte kommer framåt, kan det vara bra att stanna upp och se andra möjligheter. Kanske finns det något lifehack eller andra små förändringar som kan få situationen att vända. Att vara flexibel och välkomna förändring kan vara en nyckel till framgång. När man slutar kämpa emot sig själv och istället samarbetar kan man i vardagen främja harmoni och personlig hållbarhet. Något man kan inplantera i alla våra mål.
Samarbetsskicklighet inom organisationen
Utöver samarbete med oss själva är samarbete inom organisationen en central komponent. Ett fungerande team har behov av psykologisk trygghet och självledarskap. Att ta ansvar för sitt eget beteende och att vara delaktig är nödvändigt. Feedback är just en sådan grej som många personer har svårt för, att både ge och ta. Man hamnar lätt i försvarsposition och får svårt att ta in vad de andra försöker säga. Det som är viktigt att komma ihåg är att man inte kan ansvara för hur andra reagerar på feedback, ansvaret man har är hur man ger det. Rak kommunikation och förmågan att hantera oenigheter med mod och kärlek är en färdighet som främjar ett effektivt samarbete. För att få bort den jobbiga känslan som ordet feedback kan bidra till, se det som feedforward istället. Därför syftet med konceptet är att hjälpa personen och arbetet framåt.
Ofta hämmar man sig själv när man försöker lösa eller undvika dispyter, man lägger istället fokus på hur man ska lägga upp sina kommentarer för att den andra inte ska ta illa upp. Att vara nyfiken och få in det i arbetssättet är av stor vikt. Genom att få andras perspektiv och att undvika att gå in i försvarsposition kan man hitta nya lösningar tillsammans och undvika att allt ansvar hamnar på en enda person. För att undvika den här fällan bör organisationer ta tag i problem och "skav" innan de utvecklas till konflikter. Det är viktigt att uppmuntra öppna dialoger och att förklara i stunden hur man känner.
Personlig utveckling och individperspektivet
Genom att skapa en arbetsmiljö där nyfikenhet och självreflektion uppmuntras, kan man öppna dörren till en värld av möjligheter för både medarbetarna och organisationen som helhet. Självreflektion är ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling. Bara genom att uppmuntra medarbetarna att ta tid för att tänka över sina styrkor, svagheter, mål och värderingar, och reflektera över sina erfarenheter och hur det påverkar deras arbete. Kan det hjälpa till att utveckla en djupare förståelse för sig själva och sina kollegor.
Att använda övningar som rollspel och dilemmascenarier kan vara ett effektivt sätt att främja självinsikten och förmågan att se situationer ur olika perspektiv. Genom rollspel kan medarbetare träna på att hantera olika arbetsrelaterade situationer och öva på kommunikation och samarbete. Dilemmaövningar kan uppmuntra medarbetare att tänka kritiskt och fatta beslut baserat på deras egna värderingar och etik. Dessa övningar är inte bara utbildande utan kan också vara roliga och engagerande. Som ledare har man makten att påverka sina medarbetares liv och arbetsmiljö på ett positivt sätt. Genom att uppmuntra nyfikenhet, självreflektion och samarbete, kan man hjälpa sina medarbetare att uppnå personlig hållbarhet och framgång.
Vill du få mer råd och insikter från Malin Ingevall så kan du lyssna på hela avsnitt 16. Hållbara människor genom samarbetsskicklighet med Visionary Wellbeing, och du kan också kontakta henne på LinkedIn @Malin Ingevall eller följ hennes Instagram @ensakitaget_by_malin för att ta ett steg mot samarbetsskicklighet med dig själv och andra.
Om Malin Ingevall
Malin har med sin bakgrund som certifierad hälso- och livsstilscoach, en passion för att främja samarbete och förändring, både inom oss själva och i våra relationer med andra.
Malin driver företaget "One drop & space" och erbjuder en rad utbildande workshops, coachande utbildningar och andra initiativ som syftar till att inspirera och stödja människor i deras personliga och professionella utveckling.