Skapa en positiv arbetsmiljö: Social hälsa och kollektiv intelligens

- Artikeln bygger på en intervju med VD och grundare Funda Denizhan

I den moderna arbetsvärlden har övergången till distansarbete medfört både fördelar och utmaningar för arbetsmiljön. Trots teknologins framsteg och möjligheten att hålla möten online saknar vi fortfarande den fysiska närvaron och spontana interaktionen med kollegor. Denna artikel diskuterar vikten av att främja social hälsa och kollektiv intelligens för att skapa en positiv arbetsmiljö och öka individens välmående.

Kvinna som arbetar digitalt via en laptop

Att mista något i det digitala

Distansarbete har revolutionerat arbetslivet, men vad går förlorat när vi inte längre interagerar fysiskt med våra kollegor? Energin och det informella utbytet som sker vid kaffeautomaten bidrar till både produktivitet och välbefinnande. Att kunna bolla idéer och lösa problem tillsammans ökar kreativiteten och skapar en starkare gemenskap. Det är något som kan gå förlorat i den digitala världen och det är viktigt att påminna oss om detta.

Kollektiv intelligens och framtidens arbetsliv

I en tid där vi kan påverka mycket själva, är skapandet av det nya arbetslivet centralt. Begreppet kollektiv intelligens är väldigt spännande i sammanhanget. För att vara på vår bästa nivå och maximera vår potential behöver vi dra nytta av det kollektiva, där samarbete och gemenskap spelar en central roll.

Styrkan i att vara tillsammans

Erfarenheter från organisationer visar att när individer arbetar tillsammans överträffar deras gemensamma kraft summan av deras individuella styrkor. Kreativiteten ökar, problem löses effektivare och arbetet blir roligare. Att vara en del av ett team ger också en känsla av tillhörighet och bygger förtroende, vilket minskar sårbarhet och stärker sociala kontakter.

Psykologisk trygghet och kulturstrategi

Psykologisk trygghet är en grundläggande komponent för en positiv arbetsmiljö. Att skapa en kultur där medarbetare känner sig fria att dela sina åsikter, erkänna misstag och stötta varandra är avgörande. En kulturstrategi kan vara en metod för att etablera önskade beteenden och värderingar, utan att nödvändigtvis förlita sig på policydokument. Att öppet prata om misstag som lärande tillåter en ökad flexibilitet och anpassning i arbetsgruppen.

Att minska barriärer för att be om hjälp

Att minska barriärerna för att be om hjälp är en viktig del av att främja social hälsa. Ledare och chefer spelar en nyckelroll genom att skapa en miljö där det är acceptabelt att dela utmaningar och problem. Genom att vara öppna om sina egna osäkerheter och sårbarheter skapar de en atmosfär där medarbetare känner sig trygga att göra detsamma.

Övningar och aktiviteter för att stärka teamet

Att genomföra övningar kring aktivt lyssnande, självledarskap och att identifiera och använda styrkor är konkreta sätt att stärka teamet. Att regelbundet reflektera över känslor och relationsdjup inom gruppen kan också främja en öppen och positiv arbetsmiljö. Att vara medveten om den sociala hälsan på arbetsplatsen är inte bara ett arbetsrelaterat ansvar, det är en investering i individens välmående och organisationens framgång.

Avslutande tankar om att lyfta varandra

Att påminna oss om hur viktiga vi är för varandra och att regelbundet visa uppskattning för kollegors styrkor skapar en positiv arbetskultur. Genom att skapa en miljö där varje individ känner sig inkluderad, uppskattad och stöttad, kan organisationer främja en stark och hållbar arbetsgemenskap. Att lyfta varandra regelbundet blir ett kraftfullt verktyg för att skapa en positiv arbetsmiljö och främja social hälsa.



Vill du få fler värdefulla insikter kring hur social hälsa påverkar prestation, energinivåer och relationer kan du ta del av avsnitt 23 av podden Visionary Wellbeing där Funda Denizhan, VD och grundare av MUM Experience gästar och berättar mer inom ämnet.

 
 
Föregående
Föregående

Jobba smartare: Gustav Molnars hemligheter för smart och hållbart arbete

Nästa
Nästa

Vikten av gott ledarskap, hälsa och god företagskultur