Rödljusterapi & ljusets kraft: En revolution för hälsa och välbefinnande 

D-vitamin, ljus och solkysst hud är de vanligaste anledningarna till att referera solen som vår bästa vän. Samtidigt får man ständiga förmaningar att inte glömma att skydda sig från de värmande strålarna, eftersom solen är vår värsta fiende. Därför är det lätt att känna sig kluven i frågan om solens påverkan för vårt välbefinnande. Näringsprofilen och författaren Fredrik Paulún, som är högst aktuell med sin nya bok Ljusrevolutionen, gästade Aumlas podd Visionary Wellbeing. Där kastar Fredrik ett nytt ljus över vår relation till solen och varför rödljusterapi bör vara en del i vår vardag.

Överkropp av en kvinna med händer för hjärtat och rött ljus som syns mellan fingrarna. Med grafiska inslag av blommor kring konturen av kroppen.

Fotografi av Pernilla Olsen

En ny vinkel på hälsa 

Fredrik Paulún är utbildad näringsfysiolog, föreläsare, författare till över ett tjugotal böcker och driver Näringspodden tillsammans med Martin Brunnberg. Det är hans lustdrivna och nyfikna personlighet som gör att han finner inspiration till att grotta ner sig i all spännande forskning angående hälsa och välmående. Fokuset har länge handlat om kost och träning, vilket är två väsentliga delar för att kroppen ska må bra. Därför har det varit extra intressant att djupdyka inom ett nytt ämne, men som faktiskt är lika viktigt. Fredrik Paulún menar att ljuset är en så pass grundläggande tillämpning vi behöver, så om han endast hade fått välja två av dessa så hade han valt kost och ljus.   

Historiskt sett har människan alltid varit i centrum av solen, men har visat den respekt. Det är under Afrikas sol som människan ursprung härstammar, melaninet i huden gav ett visst skydd och man höll sig i skuggan under de varmaste timmarna. Sedan började människan vandra och spred sig runt i världen. Melaninet som en gång skyddade mot solen blockerade istället strålarna för mycket i Norden och där solen inte var lika stark. Därför tack vare evolution utvecklade människan i dessa områden ljusare hy för att åter igen kunna ta emot solen.  

Ljusets resa in i kroppen 

Solen avger flera olika typer av ljus, men vi ska fokusera mest på två av dem. UV-ljus är ett av de viktiga ljusen för oss, men som kan vara skadligt om det överkonsumeras. Melaninet är ämnet som naturligt skyddar oss från strålarna. Ju mörkare hud en person har desto fler melanocyter finns i huden. När melanocyterna utsätts för solljus bildas mer melanin som gör att huden blir mörkare för att skydda kroppen mot solens ultravioletta strålning. Måttlig exponering för solens UV-ljus hjälper till att producera viktiga ämnen som D-vitamin och kväveoxid. 

Det är allmänt känt att ljus har en positiv inverkan på den mentala hälsan, det kan främst märkas under de mörkare månaderna på året då många personer drabbas av årstidsbunden depression, även kallad höstdepression. Det är dock inte bara hjärnan som fångar upp de positiva effekterna, utan också mag- och tarmkanalen. Hur når ljuset kroppens inre organ då? Forskningen visar att ljus stannar inte enbart kvar i vår hud, utan fortsätter in i kroppen. På samma sätt som när man lyser med en ficklampa på sitt finger, man ser att ljuset går igenom genom att fingret blir rött. Rött ljus aktiverar fotoreceptorer i kroppen och genererar energi, vilket gör solen till en vital källa för cellernas energi. 

Ljusets magiska effekt 

Som det nämndes tidigare hjälper solens UV-strålar oss att producera D-vitamin och kväveoxid. Om man letar djupare under ytan hittar man fler effekter. Idag lider många av dålig tarmhälsa med obalans mellan ”goda” och ”onda” bakterier, vilket leder till inflammationer och försämrad tarmfunktion. Det gör att magen inte fungerar som den ska och kan påverka näringsupptag på ett negativt sätt. När det infraröda ljuset kommer in stimuleras vagusnerven som kopplar samman hjärnan med mag-/tarmkanalen. Man kan beskriva den som en motorväg av signaler som gör att dessa två delar av kroppen är funktionellt sammanflätade även om de har ett avstånd på flera decimeter. Blir det en kollision nånstans på vägen påverkas båda körfälten negativt. Forskningen har visat att stimulera vagusnerven kan ge en positiv effekt på immunförsvaret och dämpa inflammationer i kroppen. Ljuset gör också att tillväxten på de “dåliga” bakterierna hämmas.  

Det infraröda ljuset gör att kroppens stamceller växer. Stamceller är omogna celler som genom delning kan ge upphov till nya omogna celler eller, genom vidareutveckling, till mer specialiserade celler som kan bilda organ och vävnad i kroppen. Vilket då kan hjälpa personer med autoimmuna sjukdomar där kroppens egen vävnad blir attackerad. Solljus kommer dock aldrig kunna ta bort sjukdomen helt, men rödljusterapi kan bromsa förloppet. Effekten av infrarött ljus kommer också till användning inom smärtlindring, där forskning kommit fram till att terapin kan vara lika effektiv som två Alvedon. En annan intressant observation är att multipel skleros (MS) knappt förekommer vid ekvatorn, där solen är mer generös med sitt ljus. Detta ger vid handen att solens ljus kan ha en skyddande effekt. 

En framtida ansats på arbetsplatsen 

Aumla som förespråkar vikten av att förbättra arbetsmiljön för alla medarbetare undrar då hur ljusmiljön hade kunnat hjälpa både på arbetsplatser och hemma.  Ett förslag är användning av rödljusterapi på arbetsplatser för att öka produktiviteten. Rödljusterapi innebär att solens vågor lyser på huden och tränger in i hjärnan. Denna terapi kan förbättra minnet, reaktionsförmågan och allmän hälsa genom att öka produktionen av kväveoxid och rensa slaggprodukter från kroppen. Det krävs bara mellan fem-tio minuter för att få en god effekt. Går det inte införskaffa på själva arbetsplatsen ökar behandlingar med rödljusterapi på både gym och spa, där friskvårdbidraget kan komma till användning.   

Annars för att förbättra ljusmiljön på arbetsplatser är rekommendationerna användning av ljuspaneler med vitt ljus i rätt styrka och utan flimmer. Vilket i sin tur kan öka vakenheten och produktiviteten. 

Solens mörka sida 

Man kan inte prata om solen utan att ta upp även de negativa aspekterna. Malignt melanom är en form av hudcancer. Risken för malignt melanom ökar hos personer som har utsatts för många brännskador av solljus. Därför förespråkar man användning av solkräm för att skydda huden, men detta är något som mer och mer har ifrågasatts under senare år. Tveksamma ingredienser och många varumärken som inte har blivit godkända har varit på tapeten tidigare, men studier menar även på att solkräm ger ett falskt skydd. Många använder det för att kunna ligga och sola längre utan att bränna sig mitt på dagen, då tar man bort kroppens egen förmåga att känna att det räcker. Man blockerar även det bra ljuset från att komma in i kroppen och göra nytta. Därför råder man istället att man ska utnyttja morgon- och kvällssolen för att inte exponera sig när solen är som vassast. Ska man vara ute mitt på dagen kan man istället skydda sig med tunna kläder och använda skuggan.    

Forskning visar till och med på att de som solar mest håller sig friskare och lever längre. Även om risken för malignt melanom ökar något är chansen att överleva cancern betydligt större. Dessutom minskar risken för att drabbas av andra cancerformer.   

Utnyttja ljusets kraft för hälsa och välmående 

Att förstå och använda ljusets kraft kan vara nyckeln till att förbättra vår hälsa och välmående. Fredrik Paulún har banat väg för denna spännande forskning, han fortsätter att forska i ämnet och avslöjar att det kommer en bok till. Han uppmuntrar oss alla att dra nytta av solens kraft, förbättra vår ljusmiljö och utforska de terapeutiska möjligheterna med ljus.  

Ett avslutande råd nu inför hösten och de kommande mörka vintermånaderna. Solens strålar når oss inte med samma intensitet som på sommaren, men även då tillhandahåller den värdefullt rött ljus som kan påverka vår hälsa. Det är ingen myt att solen är viktig även under de mörkaste månaderna, och bristen på exponering kan ha negativa konsekvenser. Så, oavsett om det är genom att njuta av solen utomhus eller investera i rödljuslampor för hemmet, är det dags att omfamna ljusets positiva påverkan på vår hälsa och välmående. 

 

 
Näringsfysiolog Fredrik Paulún med röd skjorta framför en röd bakgrund.

Om Fredrik Paulún

Fredrik Paulún är en av Sveriges mest kända nutritionister och hälsoentreprenörer. Han är en internationell bästsäljande författare inom området hälsa och nutrition, och utvecklar hälsosamma livsmedel för Orkla Foods Sverige under varumärket Paulúns för den svenska och internationella marknaden. Fredrik är affärsutvecklare på Nutrilight som utvecklar och säljer produkter inom rödljusterapi.
 
Föregående
Föregående

Företagskultur; en avgörande faktor på arbetsplatsen 

Nästa
Nästa

Biohacking för hälsa och välmående - så funkar det